Miten aloittaa hääjärjestelyt?

Kun sormus on sormessa, on aika aloittaa häiden suunnitteleminen. Suunnittelua ei kannata missään nimessä jättää liian myöhäiseksi, sillä tehtävää on runsaasti pienimmissäkin seremonioissa. Tästä osiosta löytyy tietoa alustavista valmisteluista, jotka täytyy tehdä jo ennen kuin varmaa hääpäivää on päätetty.

Ilmoita kihlauksesta

Yleensä kihlatut haluavat ilmoittaa lähipiireilleen itse iloisesta uutisesta, eivätkä vain lähettää kutsukirjettä postissa. Tässä vaiheessa onkin hyvä saada pois alta kaikki ne sukulaiset ja kaverit, joille uutisen haluaa kertoa kasvotusten tai vaikka puhelimella.

Uppoudu unelmiin yhdessä

Molempien tulisi istua alas ja pohtia yhdessä, millaisista häistä itse tykkäisi ja mitä juhliin ehdottomasti haluaa, tai ei halua. Samalla voidaan pohtia sitä, kuinka muodolliset häät halutaan, tuleeko niissä tarjota seitsemän ruokalajin illallinen, vai riittäisikö buffetista haettava pieni purtava. Halutaanko juhlat järjestää suuressa kartanossa, tai vaikka omalla takapihalla. Vielä ei kannata puhua rahasta, alkuun on hyvä vain uppoutua unelmiin ja nauttia hetkestä.

Tee karkea aikataulu

Vaikka tarkkaa hääpäivää ei olisikaan vielä tiedossa, on järkevää alkaa suunnitella milloin häät suunnilleen halutaan viettää, oli se sitten talvella, tai vaikka kesällä. Tästä saadaan jo hyvä käsitys siitä, kuinka paljon aikaa järjestelyihin jää. Vieraslistan hahmottelu kannattaa myös tehdä jo tässä vaiheessa, koska vierasluku tulee vaikuttamaan häiden suuruuteen ja hintaan. Samalla on myös otettava huomioon mihin kaikki vieraat saadaan mahdutettua ja kuinka järjestetään esimerkiksi kyydit. Sekä sulhanen, että morsian voivat tehdä oman vieraslistansa, keräten tärkeimmät ihmiset kasaan. Jopa appivanhemmat voivat luoda omansa, mikäli sukulaisia ja siskon lapsen kissan pennun uuden perheen naapurin serkku tulee myös kutsua.

Vieraslistaa voi, ja todennäköisesti joutuukin, leikkaamaan myöhemmin, mutta alkuun saatu numero antaa viittaa siitä, tuleeko vieraita kourallinen vai satoja.

Päätä budjetti

Tässä vaiheessa on hyvä miettiä kuinka paljon häihin voidaan satsata ja kuka niihin satsaa. Joskus parin vanhemmat haluavat osallistua kustannuksiin, tai kummi voi haluta ostaa kummitytölle häämekon lahjana. Budjetti tulee joka tapauksessa kirjata ylös ja lisätä mahdollinen joustoraja, kunhan kipuraja pysyy selvänä. Häiden takia ei kannata jäädä loppuelämäksi velkoihin.